Raadgever Tineke Flinterman (D66): 'Raad zoekt vrouw'

30 september 2020

Raadgever Tineke Flinterman (D66): 'Raad zoekt vrouw'

Bron: Soester Courant 30 september 2020.  Foto: eigen foto Tineke Flinterman.

Tinkeke-Flinterman-23sept2020

De gemeenteraad van Soest bestaat uit 29 raadsleden. Waarvan 65% man. Het grootste gedeelte daarvan is wit en 50+. Prima collega’s, met veel kennis en inzet. Maar de samenstelling van onze raad is geen representatieve vertegenwoordiging van de inwoners van Soest. Vrouwen zijn overduidelijk ondervertegenwoordigd, net als mensen met een migratie-achtergrond en LHBTI+’ers. Dat is niet alleen in Soest zo, maar in de meeste gemeenteraden in Nederland. Net als in de Eerste en Tweede Kamer. En dat is jammer, want hoe diverser een gemeenteraad, hoe groter de kans dat de belangen van verschillende maatschappelijke groepen worden meegenomen in politieke discussies en besluiten.

Vrouwen, waar zijn jullie?

In mijn aanloop naar raadslid in 2017, nam ik deel aan een inspirerende bijeenkomst ‘Vrouwen in de Politiek’ van mijn partij. Ik hoorde veel herkenbare twijfels. Vrouwen zijn eerder geneigd op de achtergrond te blijven. Niet ‘haantje-de-voorste’ willen zijn, en bescheiden over je capaciteiten. Maar ook de rol van raadslid in de politieke arena blijkt een drempel. Ik ben zelf als ondernemer gewend presentaties te geven en mijn werk te verdedigen. Maar de eerste keer het woord voeren in de raadszaal: het water stond in mijn handen. Mannen schijnen daar minder last van te hebben. Die denken al snel ‘dat kan ik wel’, en ‘leuk, gaan we doen’.

Positieve discriminatie?

Wat te doen: vrouwen, migranten en LHBTI+’ers bovenaan de kieslijst? Het is een optie, mits de kandidaat in kwestie ook daadwerkelijk de capaciteiten heeft. Want voorkeur bij gelijke geschiktheid is prima, maar voorrang op basis van afkomst, gender of seksuele geaardheid? Ik wil niet uitsluitend op basis van mijn vrouw-zijn gekozen worden.

De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2022. Lijkt ver weg, maar niet voor wie mee wil doen. Moeilijk is het niet: raadslid (of fractie-assistent) is een van de weinige beroepen waar je geen diploma voor nodig hebt of toelatingsexamen voor hoeft te doen. Om een goed raadslid te worden hoef je ook geen gewiekste debater te zijn. Heel veel andere kwaliteiten spelen mee. Wil jij bijdragen aan een beter, leuker, eerlijker en duurzamer Soest? Meld je dan aan bij een van de vele politieke partijen die ons dorp rijk is. En stel je kandidaat.

“Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”

Aldus minister en (eerste vrouwelijke) vicepremier Els Borst. Een uitspraak uit 1998, 22 jaar geleden. Het wordt dus wel eens tijd toch?

Tineke Flinterman

Raadslid D66 Soest-Soesterberg